Smördegsinbakad färskpotatis med örtolja

Smaka på namnet – vi förstår att här döljer sig en läckerhet! Kristinas smördegsinbakade färskpotatis passar på buffébordet, till grillad fisk eller kött eller som ensamrätt med en matig sallad till. Pirogen kan med fördel förberedas dagen innan. Låt den stå kallt, men rumstemperera den minst en timme innan den bakas av.

Ingredienser 6 - 8 person(er)

0,75 tsk salt
500 g färskpotatis
1 krm svartpeppar, nymald
1 st ägg, till pensling
1 dl crème fraiche
1 st smördeg, färdigkavlad, smördeg, 25x42 cm, 275 g
1 dl örter, t ex persilja, dill och gräslök, hackade, färska
4 st vitkålsblad
Örtkryddolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
0,5 dl olivolja
1 msk citronsaft, pressad färsk
0,5 dl örter, samma som ovan, hackade färska

1. Blanda crème fraiche med örtkryddorna i en skål. Tillsätt salt och peppar.
2. Koka potatisen med skalen på. Skala den medan den är varm, därefter skivas den. Blanda den varma potatisen med örtcrème fraichen.
3. Koka kålbladen mjuka i lätt saltat vatten. Låt dem rinna av väl på en handduk och skär sedan bort den grova mittsträngen.
4. Rulla ut smördegen på en plåt. Lägg kålbladen på mitten, inte ända ut till kanten. Lägg potatisen i en hög på mitten av kålbladen.
5. Vik ihop smördegen så att kanterna ligger om lott. Fäst ev med uppvispad äggvita. Vänd paketet försiktigt så att skarven kommer nedåt på plåten.

- Hit kan förberedas -
6. Sätt ugnen på 225°. Pensla ovansidan på smördegen med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min, tills smördegen är gyllenbrun och frasig.
7. Under tiden blandas samtliga ingredienser till örtoljan.

8. Häll örtoljan över det varma smördegspaketet strax före servering.

Recept från