Kroppkakssmeten ska vara lagom lös så att inte kroppkakorna blir för stabbiga. Mät noga och välj en mjölig potatissort, gärna King Edward eller Snöboll, för bästa resultat.
För 4 person(er)
Ingredienser
1 kg
potatis av mjölig sort
1 tsk
salt
0,5 tsk
strösocker
2
ägg
3 dl
vetemjöl
Fyllning:
300 g
sidfläsk rimmat
1
gul lök
1 krm
kryddpeppar
1 krm
svartpeppar
Tillbehör:
lingonsylt, skirat smör
Småländska kroppkakor – gör så här:
Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund. Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt det kallna.
Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min. Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan. Stek ytterligare ca 3 min. Stöt båda pepparsorterna i en mortel och blanda ner dem. Ställ blandningen åt sidan.
Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker. Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. Arbeta inte degen för mycket. För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.
Rulla varje del till en bulle. Gör en fördjupning i bullen och fyll den med ca 1 msk av den stekta fläskblandningen. Nyp ihop och forma återigen till en bulle. Gör samma sak med alla bitarna.
Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Servera dem varma, gärna med lingonsylt och lite skirat smör.