Småländska kroppkakor

Kroppkakssmeten ska vara lagom lös så att inte kroppkakorna blir för stabbiga. Mät noga och välj en mjölig potatissort, gärna King Edward eller Snöboll, för bästa resultat.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg potatis av mjölig sort
1 tsk salt
0,5 tsk strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl

Fyllning:

300 g sidfläsk rimmat
1 gul lök
1 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar

Tillbehör:

lingonsylt, skirat smör

Småländska kroppkakor – gör så här:

  1. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund. Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt det kallna.
  2. Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min. Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan. Stek ytterligare ca 3 min. Stöt båda pepparsorterna i en mortel och blanda ner dem. Ställ blandningen åt sidan.
  3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker. Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. Arbeta inte degen för mycket. För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.
  4. Rulla varje del till en bulle. Gör en fördjupning i bullen och fyll den med ca 1 msk av den stekta fläskblandningen. Nyp ihop och forma återigen till en bulle. Gör samma sak med alla bitarna.
  5. Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Servera dem varma, gärna med lingonsylt och lite skirat smör.
Fler recept med: Barn och familj, Köksskolan