Den godaste ostkaka vi smakat på ­redaktionen. Precis lagom mandelsmak
och väldigt hög impfaktor.

För 10 person(er)

Ingredienser

2 liter mjölk
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk ostlöpe
2 msk hackad sötmandel
2 bittermandlar
2 dl vispgrädde
1 ägg
1/2 dl strösocker

Tillbehör

jordgubbssylt
lättvispad grädde

20 min + 61/2 tim att stelna + rinna av + 40 min i ugn

1. Häll lite av mjölken i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa slätt och tillsätt resten av mjölken. Värm mjölken till 37°. Ta kastrullen från plattan och rör i ostlöpen. Låt stå ca 30 min i rumstemperatur, tills smeten har delat sig ordentligt. Ta upp den stelnade mjölken och lägg den i en silduk eller kökshandduk över en bunke. Låt stå i rumstemperatur och rinna av ca 6 timmar. Häll bort vasslan.
2. Sätt ugnen på 200°. Rosta sötmandeln i en torr stekpanna. Riv bittermandeln. Blanda ostmassan med grädde, ägg, ­socker, rostad mandel och bittermandel.
3. Häll smeten i 10 smorda ugnssäkra ­portionsformar à 1 1/2 dl. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna och servera sedan med jordgubbssylt och grädde.

Fler recept med: Övrigt