Recept på små grönkålspajer. Välj gärna en lagrad cheddarost i fyllningen.

För 14 pajer, ca

Ingredienser

150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 krm salt
2 msk vatten

Fyllning:

200 g grönkål
1 gul lök
1 msk smör
2 krm + 2 krm salt
1 krm + 1 krm svartpeppar nymald
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g ost riven

30 min + 1 timme i kylen + 20 min i ugnen

Små grönkålspajer – gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar och blanda med vetemjöl, grahamsmjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen och klä små ugnssäkra portionsformar, 7–8 cm i diameter. Nagga bottnarna med en gaffel. Ställ formarna på en plåt.
  3. Skär bort stjälkarna på grön­kålen och strimla kålen. Skala och hacka löken. Fräs kål och lök i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
  4. Fördela grönkålen i pajformarna och häll på äggstanningen. Strö över osten och grädda mitt i ugnen ca 20 min.

 

Recept av Elisabeth Johansson.

Fler recept med: Jul, Övrigt, Pajer, Vegetariskt