Små dinkel- och fänkålsbröd med lax och karamelliserad lök

Degen blir ganska lös, så det är bra att ha en degskrapa till hands.  Bröden går bra att frysa. Marmeladen och tillbehören räcker till 20 bröd.

40 min ca 3 timmar att jäsa+15 min i ugn

1. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°, och häll det över jästen. Rör så jästen löses upp. Tillsätt fänkål, mjölsorterna och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 2 1/2 timme.
2. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Strö över mjöl. Dela degen i tre avlånga längder, 5–7 cm breda. Skär med en degskrapa eller kniv ut små bitar, 3–4 cm breda. För över bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bröden med lite vatten och strö över dinkelflingorna. Sätt ugnen på 225°.
3. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt bröden kallna på galler.
4. Marmelad: Skala, halvera och skiva löken tunt. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Smält smör, i en stekpanna. Häll i sockret och låt det smälta ner. Tillsätt löken och låt puttra under lock ca 10 min. Rör då och då. Tillsätt vinäger, salt och peppar och låt fräsa utan lock, ca 5 min. Låt kallna.
5. Dela 20 bröd och och fyll  dem med marmelad, färskost,  lax och mangold.

Recept från