Skurna dinkelpepparkakor

Recept på skurna pepparkakor för den som inte vill kavla. Stöt kardemumman själv i en mortel, då får kakorna frisk, kryddig smak. Vi har använt Saltå kvarns dinkelmjöl.

Skurna dinkelpepparkakor – gör så här:

  1. Stöt kardemumman i mortel. Smält smöret, tillsätt socker, sirap och kryddor.
  2. Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en separat bunke. Häll över smör – och sockerblandningen. Arbeta ihop till en smet. Skrapa ner smeten i en plastpåse. Låt svälla och vila kallt till nästa dag.
  3. Dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. Forma två rullar, ca 5 cm i diameter. Slå in i plastfolie. Kyl dem ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 200°. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor.  Lägg dem glest på plåtar med bakplåts-papper. Grädda  i omgångar mitt i ugnen 6-8 min. Låt svalna på plåten.

Recept från