För 8 person(er)

Ingredienser

500 g räkor med skal
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 msk tomatpuré
10 timjankvistar
2 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
3 msk skaldjursfond koncentrerad
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 tsk citron pressad

Saffransaioli:

0,5 g saffran (1 påse)
1 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
0,5 tsk strösocker
1 tsk salt

Toast:

2 fänkål
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 baguette
1 baguette
1 msk olivolja

1 Sätt ugnen på 200°. Skala räkorna och ställ dem kallt till servering. Rosta skalen mitt i ugnen ca 15 min tills de fått färg. Skala morot, lök och vitlök. Ansa fänkålen. Skär grönsakerna i cm-stora bitar.

2 Fräs grönsaker, tomatpuré och kryddor i olivolja. Häll på vin och reducera till hälften. Häll i vatten, fond, räkskal och grädde. Låt puttra under lock ca 15 min. Sila soppan i en ren kastrull. Smaka av med salt och citron. Koka upp soppan och mixa den skummig med mixerstav innan den serveras.

3 Lös upp saffran i vinäger. Blanda med äggulor och pressad vitlök. Vispa försiktigt i oljan lite i taget så att den inte skär sig. Smaka av med socker och salt.

4 Sätt ugnen på 175°. Skär fänkålen i mindre bitar och lägg på en plåt. Blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 35 min tills fänkålen är mjuk i mitten. Låt svalna. Skär baguetten i 4 cm tjocka skivor. Pensla med olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Fördela räkor, aioli och fänkål på bröden.

Fler recept med: Fest, Köksskolan, Övrigt, Skaldjur, Soppa