Skördesoppa och bönbruschetta

Recept på skördesoppa och bönbruschetta. Sojabönor kan man strö över det mesta – vackra, nyttiga och mättande! Soppan kan göras helt klar och värmas. Bruschettan kan göras på plats. Brödet behöver då inte rostas.

För 4 personer:

Ingredienser

4 potatisar mjöliga (350 g)
4 morötter (400 g)
300 g rotselleri
1 gul lök
1 zucchini
1 msk olivolja
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
1 liter vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 grönsaksbuljongtärning
50 g pumpakärnor

Bönbruschetta:

75 g sojabönor frysta, gröna
8 skivor baguette
0,5 citron
4 msk färskost naturell
1 tsk örtsalt

25 minuter + 15 minuter koktid

Skördesoppa och bönbruschetta – gör så här:

  1. Skala och skär potatis, morötter och selleri i bitar. Skala och hacka löken. Ansa och skär zucchinin i bitar.
  2. Fräs rotfrukter och zucchini i olja 2–3 min. Krydda med timjan, salt och peppar.
  3. Häll på vatten och grädde och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills rotfrukterna är mjuka, ca 15 min. Mixa soppan med mixerstav.
  4. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
  5. Bönbruschetta: Tina sojabönorna.  Rosta baguetteskivorna hastigt i stekpanna så att de får fin färg. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Bred färskost på bröden. Krydda med örtsalt. Toppa med sojabönor och citronskal.
  6. Servera soppan med pumpakärnor och bönbruschetta.

Recept av Pia Hall

Matcha mat & dryck

Till den här vegetariska rätten passar både vitt och rött vin. Välj gärna viner med tydlig fruktighet och fräschör som matchar de fint avrundade smakerna i rätterna. Flera av rätterna innehåller ost, som är en bra smakbrygga till vinet.

Vitt vin

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages 2016, Frankrike, 99 kr.
Piggt, tilltalande med toner av gul frukt och ett lätt, smörigt avrundat inslag.

Rött vin

Piemonte Barbera 2016, Italien, 99 kr
Friskt och fräscht ekovin med stråk av röda bär, plommon och örter.

Alkoholfritt

Äppelmust Ingrid Marie 2016, Sverige, 40 kr (37,5 cl)
Frisk äppelmust med balans mellan sötma och syra, inslag av honung och örter.

Hittar du inte något av dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

 

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego❤️