En underbar förrätt för svampälskaren! Servera gärna en knäckemacka till med riktigt smör och finriven västerbottensost.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 1/2 liter vatten
5 msk konc kycklingfond
200 g champinjoner
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
20 g torkade kantareller eller karljohanssvamp
3 kvistar rosmarin
2 enbär
1 dl japansk soja

Svampcréme

svamp, se ovan
40 g smör
1 krm salt

Inlagd svamp

svamp, se ovan
1 schalottenlök
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 lagerblad
3/4 dl frysta lingon

Stekta champinjoner

100 g champinjoner
1 msk smör
2 msk finhackad persilja
2 krm salt

Garnering

strimlad röd chili, t ex spansk peppar
lagerblad

30 min + 1 1/2 timme för buljong och svamp att dra

1. Koka upp vatten och fond i en gryta. Ansa champinjonerna. Skala och skiva lök och vitlök.
2. Lägg champinjoner, lök, vitlök, torkad svamp, rosmarin och enbär i grytan. Låt sjuda ca 5 min. Dra kastrullen åt sidan och låt dra ca 1 timme. Smaka av med soja. Sila ifrån svampen och löken. ställ buljongen åt sidan.
3. Svampcrème: Stek hälften av svampen och löken i smör i en stekpanna ca 3 min. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
4. Inlagd svamp: Lägg resten av svampen i en skål. Skala och skiva löken. Blanda lök, ättika, socker, vatten och lagerblad i en kastrull. Låt koka upp. Häll lagen över svampen och tillsätt lingon. Låt stå och dra ca 30 min.
5. Stekta champinjoner: Ansa och skiva champinjonerna. Stek svampen i smör i en stekpanna ca 5 min. Blanda i persilja och krydda med salt.
6. Koka upp svampbuljongen och servera med svampcrème, inlagd svamp och nystekta champinjoner. Garnera med strimlad chili och lagerblad.

Fler recept med: Övrigt