Johan använder exklusiv pata negra till att fylla kotletterna. I provköket valde vi en billigare skinka. Kotletten ska skivas när den serveras.

För 4 personer

Ingredienser

2 fläskotletter med ben (á 400 g)
100 g serrano- eller parmaskinka
1 vitlök
2 msk rapsolja
1 rosmarinkvist
1 timjankvist
25 g smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Sallad

2 gemsallad
100 g spansk getost, t ex montenebro
1/2 burk piquillos (á 400 g, grillad inlagd paprika)
1 msk sherryvinäger
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Friterad lök

2 bananschalottenlökar
1/2 dl vetemjöl
1 tsk pimenton de la Vera (rökt paprikapulver)
1 krm salt
ca 5 dl rapsolja

Garnering

körvel

20 min + 45 min i ugn

Skinkspäckad fläsk­kotlett med spansk sallad

 

1. Sätt ugnen på 150°. Skär skinkan i strimlor. Skär små snitt i kotletterna i sidorna och fyll med skinkan. Skala vitlöksklyftorna.
2. Bryn kotletterna gyllenbruna i olja i en stekpanna tillsammans med vitlök, rosmarin och timjan. Tillsätt smöret och krydda med salt och peppar. Lägg kotletterna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 45 min. Låt köttet vila ca 5 min och skär det sedan i skivor.
3. Sallad: Strimla salladen. Riv osten i bitar. Skär piquillon i bitar. Blanda ihop salladen. Tillsätt olja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
4. Skala och skär bananschalottenlöken i 3 mm breda skivor. Blanda dem med mjöl, paprikapulver och salt. Hetta upp oljan i en gryta eller fritös till 140°. Skaka bort överflödigt mjöl och fritera lökringarna  tills de är gyllenbruna, ca 1 minut.
5. Servera köttet med sallad och lök. Garnera med körvel.

Fler recept med: Övrigt