Skinka med god sälta, päron med sötma och krämig gorgonzola - en svårslagen trio.

För 4 person(er)

Ingredienser

150 g serranoskinka i tunna skivor
1 dl sötmandel
4 formfranska skivor
150 g gorgonzolaost fast
300 g sallad, t ex roman-, rosé- och frisée blandad

Inlagda päron:

2 päron fasta
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
2 msk ättiksprit (12 %)

Vinägrett:

2 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

1. Inlagda päron: Blanda vatten, socker, ättika och salt. Rör tills socker och salt lösts upp. Skär päronen i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg päronen i lagen och låt dem marinera i kylen under tiden som salladen tillagas.
2. Skålla och skala mandeln. Rosta dem i en torr stekpanna på medelstark värme tills de fått fin färg. Låt kallna.  
3. Blanda ingredienserna till vinägretten.
4. Rosta brödet i brödrost och bryt det i grova bitar. Bryt osten i bitar. Låt päronen rinna av.
5. Fördela salladen på tallrikar och toppa med päron, mandel, ost, krutonger och skinka. Servera med vinägretten.