Tekakor – gör så här:
- Blanda mjöl och kryddor i en bunke.
- Värm mjölken fingervarm i en kastrull och blanda med sirapen i en bunke. Lös upp jästen i blandningen.
- Smält smöret och låt det svalna lite innan du blandar ner det också.
- Blanda allt och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Ställ in ugnen på 200 grader.
- Knåda degen och dela den i tio delar. Forma delarna till tio platta, runda kakor och låt jäsa på plåten, på bakplåtspapper, i ytterligare 30 minuter. Bred en duk över.
- Mjöla kakorna och nagga dem med en gaffel.
- Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och låt svalna något före servering.
Nyponcurd:
- Pressa saften ur citronen och blanda med nyponmjölet och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull. Koka tills blandningen tjocknat.
- Vispa i en separat skål äggen och det övriga sockret luftigt.
- Vänd ner äggblandningen och sjud försiktigt under omrörning tills innehållet blivit krämigt.
- Ta kastrullen av plattan och rör ner smöret. Låt svalna före servering. Curden håller sig i ca två veckor i kylskåp.