Skaldjurssoppa med pilgrimsmussla och fänkålsaioli

Recept på skaldjurssoppa med pilgrimsmussla och fänkålsaioli. Soppan och aiolin går utmärkt att göra dagen före servering. Servera pilgrimsmusslorna nystekta till.

Annonsen laddas.

Gör så här:

  1. Skala räkorna och ställ dem kallt, spara skalen. Skala och skär morot, lök och vitlök i cm-stora bitar.
  2. Fräs räkskal i olja ca 3 min i en kastrull. Tillsätt grönsaker, tomatpuré och fänkålsfrön och fräs ytterligare 2 min. Blanda ner vin och vatten. Låt koka ihop utan lock till ca 7 dl.
  3. Sila av soppan genom en finmaskig sil. Häll ner soppan i en ren kastrull. Tillsätt vetemjöl utrört i grädden. Blanda ner det i soppan och låt koka under lock ca 5 min. Smaka av med vermouth, salt, peppar och citronsaft.
  4. Aioli: Rosta fänkålsfröna i torr het stekpanna ca 2 min. Stöt dem fint i en mortel. Vispa ihop vinäger, äggulor, skalad och pressad vitlök. Vispa ner oljan lite i taget så att det inte skär sig. Smaka av med fänkålsfrön, salt och peppar.
  5. Servering: Pensla pilgrimsmusslorna med olja. Grilla dem hastigt i grillpanna. Strö på salt. Koka upp soppan och mixa den skummig med mixerstav. Lägg i räkor och pilgrimsmusslor. Garnera med dill. Servera citrongrissini till.

Recept från Allt om Mat