Skaldjurssoppa med pilgrimsmussla och fänkålsaioli

Recept på skaldjurssoppa med pilgrimsmussla och fänkålsaioli. Soppan och aiolin går utmärkt att göra dagen före servering. Servera pilgrimsmusslorna nystekta till.

Gör så här:

  1. Skala räkorna och ställ dem kallt, spara skalen. Skala och skär morot, lök och vitlök i cm-stora bitar.
  2. Fräs räkskal i olja ca 3 min i en kastrull. Tillsätt grönsaker, tomatpuré och fänkålsfrön och fräs ytterligare 2 min. Blanda ner vin och vatten. Låt koka ihop utan lock till ca 7 dl.
  3. Sila av soppan genom en finmaskig sil. Häll ner soppan i en ren kastrull. Tillsätt vetemjöl utrört i grädden. Blanda ner det i soppan och låt koka under lock ca 5 min. Smaka av med vermouth, salt, peppar och citronsaft.
  4. Aioli: Rosta fänkålsfröna i torr het stekpanna ca 2 min. Stöt dem fint i en mortel. Vispa ihop vinäger, äggulor, skalad och pressad vitlök. Vispa ner oljan lite i taget så att det inte skär sig. Smaka av med fänkålsfrön, salt och peppar.
  5. Servering: Pensla pilgrimsmusslorna med olja. Grilla dem hastigt i grillpanna. Strö på salt. Koka upp soppan och mixa den skummig med mixerstav. Lägg i räkor och pilgrimsmusslor. Garnera med dill. Servera citrongrissini till.

Recept från