Recept på en riktigt god skaldjursrisotto med hummer och parmesan. En fantastisk kombination.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 schalottenlökar
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vin torrt vitt
1 dl parmesan riven
2 vitlöksklyftor
300 g zucchini
7 salladslökar (100 g)
1 msk olivolja
2 humrar skalade, eller 1 kg räkor
3 krm salt
2 krm svartpeppar nymald
balsamvinäger med citronsmak

Skaldjursrisotto med hummer – gör så här:

  1. Skala och finhacka löken. Värm vattnet och buljongtärningarna tills de löst upp sig. Ställ åt sidan. Hetta upp oljan i en vid panna (sauteuse) och fräs löken på medelvärme ca 1 minut så att den mjuknar. Tillsätt riset och fräs det under omrörning ca 1 minut.
  2. Tillsätt buljong och vin lite i taget och låt riset koka på låg värme. Rör om ofta och tillsätt mer buljong och vin efter hand som det kokar in. Risotton är klar efter 15-20 min, när riskornen är mjuka men fortfarande har kvar en liten kärna. Rör ner parmesan.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär  zucchinin i små tärningar och strimla salladslöken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök och zucchini ca 2 min. Blanda ner skaldjur och salladslök och stek ytterligare ca 1 minut.
  4. Blanda ner grönsaks- och skaldjursblandningen i risotton och smaka av med salt. Strö nymald svartpeppar över varje portion och ringla över lite balsamvinäger. Servera risotton varm.