Sjömansbiff

Sjömansbiff är en riktig husmansklassiker där köttet långkokas mört i öl.

Sjömansbiff Receptbild - Allt om Mat
Susanne Almers

Sjömansbiff

Ingredienser 6 person(er)

Sjömansbiff
2 st gula lökar
800 g nötkött, hel stek, t ex fransyska
0,75 dl vetemjöl
1 tsk svartpeppar, grovmald
1 tsk salt
1,2 kg potatis, fast
1 msk smör
2 msk smör
4 dl vatten
2 st lagerblad
0,5 tsk timjan, torkad
1 tärning oxbuljong, mörk
4 dl öl
Tillbehör
, finhackad persilja, inlagd gurka, senap

1. Strimla lökarna och stek dem på medelgod värme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.
2. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Klipp upp en plastpåse och lägg en skiva i taget mellan plast. Banka ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en riktig köttutplattare.
3. Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. Det räcker med 1/2 min på varje sida.
4. Skala och skiva potatisarna tunt.
5. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 tim på låg värme.
6. Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.

Recept från