Sixtens fisksoppa

Den är lika god som färgglad.

1. Snitta purjolökarna på längden men inte helt igenom. Skölj dem noga i rinnande vatten och håll isär bladen så att all eventuell jord sköljs bort. Strimla purjolökarna, skala och skiva morötterna, gärna i halvmånar. Skala och finhacka löken.

2. Rotselleri är svår att skala med vanlig skalare, använd i stället en kniv. Skär först rotsellerin i ca 2 cm breda skivor. Sedan kan du skala varje skiva antingen med skalare eller med kniv. Skär de skalade skivorna i ca 1 cm tärningar.

3. Hetta upp smör i en rymlig kastrull. Lägg i strimlad purjolök, skivade morötter, finhackad lök och tärnad rotselleri. Låt det fräsa under omrörning ca 1 minut. Blanda ner lagerblad och saffran. Fräs under omrörning ytterligare ca 1 minut.

4. Häll på vin och vatten, smula ner buljongtärning, blanda ner cayennepeppar. Låt alltsammans koka på medelvärme under lock ca 10 minuter. Häll på tomaterna och dela dem lite grann med sleven. Skär bort eventuella ben från fiskfiléerna och skär dem i ca 2 cm stora bitar. Koka upp och blanda ner fiskbitarna. Dra sedan kastrullen från värmen och låt den stå med locket på ca 5 minuter.

 

Recept från