Sirapsbröd

Bröden är goda nybakade med smör eller med ost- eller skinkskiva på. Goda också med marmelad till kaffe eller te. Vi fryser också in och tar upp och tinar några i taget. Receptet är känt som Farmors julbröd.

Sirapsbröd Receptbild - Allt om Mat
Lars Paulsson

Sirapsbröd

Ingredienser 30 st

2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
12 dl vetemjöl
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk ljus sirap

1. Värm mjölken till 37°. Finfördela jästen i en bunke.
2. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
3. Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
4. Jäs under bakduk ca 45 min. Sätt ugnen på 250°.
5. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till 1/2 cm tunn kaka. Pudra över lite mjöl. Skär varje del i 14-16 portionsbitar.
6. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Nagga med gaffel.
7. Grädda direkt mitt i ugnen 5-7 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Recept från