Den här silltårtan är enkel att göra och kan stå helt färdig i kylen 3–5 timmar i förväg. Som huvudrätt räcker den till 8–10 personer och som förrätt till ca 20.

För 8 personer

Ingredienser

2 förpackningar hönökaka (6 halvmåneformade bröd)
2 msk smör rumsvarmt
1 st gul lök liten
5 dl riven västerbottensost
3 dl gräddfil
6 st hårdkokta ägg
1 krm nymald svartpeppar
2 dl majonnäs
2-3 dl grönsallad
1 burk inlagd sill med lök (600 g)
1 burk senapssill (260 g)
1 burk tomatsill (275 g)

Garnering:

finhackad gräslök
lökringar
dill

40 min

Silltårta – gör så här:

  1. Bred smör på bröden. Lägg två av bröden på ett stort uppläggningsfat till en rund botten.
  2. Skala och finhacka löken. Fördela  osten över bottnen. Strö över löken. Bred ut gräddfilen över löken.
  3. Lägg på två nya bröd och se till att skarven kommer med lite förskjutning mot den undre skarven. Skala och skiva äggen. Lägg på äggen. Krydda med peppar och bred på majonnäsen.
  4. Lägg på de två sista bröden. Finstrimla salladen. Täck med ett tunt lager sallad. Skär sillfilén i bitar. Lägg dem som en ring på tårtan.
  5. Fortsätt med en ring av senapssill och slutligen tomatsillen i mitten. Garnera med gräslök, lökringar och dill.

 

Läsarbrev med önskemål om silltårtan:

”Första gången jag kom i kontakt med Allt om Mat var 1993. I midsommarnumret föll jag för receptet på Silltårta från Wira Bruk i Roslagen och bjöd på den på midsommaraftonen. Det blev succé! Sedan dess har jag gjort silltårtan till både jul, påsk och midsommar. Receptet har jag delat med mig av både till höger och till vänster. Det har även blivit översatt till finska, då min mamma bjudit på silltårtan när hon haft besök därifrån. Kanske det är dags för en favorit i repris? Jessica Hansson, Bromma” 

silltårta recept

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Test! Årets godaste matjesill 2018

Vi har testat nio olika matjessillar och hittat årets favorit 2018 – se vilka som är godast här.

Fler recept med: Jul, Midsommar, Påsk