Sidfläskbit med jordärtskockor och sparris

Den långa koktiden ger köttet fin och mjäll konsistens, och när det sedan också steks blir det knaprigt.

5 timmar + 5 timmar i press

Gör så här:
1. Lägg köttet i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma väl. Skala, skiva och lägg med lök, salt och rosmarin.

2. Koka sakta ca 4 timmar, tills det är riktigt mört.

3. Ta upp köttet, lägg det i en form och ställ på en tyngd. Låt det stå kallt minst 5 timmar. Hit kan förberedas.

4. Koka potatisen, låt den kallna. Skala och skär jordärtskockorna i klyftor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Skär bort lite nedtill på sparrisen. Lägg den i kokande vatten, koka 2–3 min. Ta upp och spola den kall.

5. Vispa ihop senapsdressingen.

6. Sätt ugnen på 150°. Dra bort svålen från fläsket. Torka och skär det i fyra portionsbitar. Bryn bitarna med feta sidan ner ca 5 min tills mycket av fettet smält bort och köttet fått en knaprig yta. Lägg köttet i en ugnssäker form och efterstek mitt i ugnen ca 10 min.

§7. Stek potatisen i fettet efter fläsket. Salta den. Värm sparris och jordärtskockor i lättsaltat vatten ca 5 min. Blanda grönsakerna med salladen och lite av dressingen. Servera resten av dressingen i en skål vid sidan om.

Recept från