Shui zhu niurou – flankstek från Sichuan

Recept på shui zhu niurou – flankstek från Sichuan. Chilibönpasta finns att köpa i asiatiska butiker.

25 minuter

Shui zhu niurou – gör så här:

  1. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i en skål, tillsätt risvin eller sherry och salt. Rör om. Marinera ca 15 min.
  2. Skär svampen i 1/2 cm tjocka skivor. Stek svamp och böngroddar i 1 msk olja på hög värme under omrörning tills de börjar få färg. Lägg upp i en skål som rätten sedan serveras ur. Torka ur pannan.
  3. Om hela chilifrukter används så bryt av toppen och töm dem på kärnor. Skär bort den översta mörkgröna delen på salladslöken, den kan användas i en sallad. Skär resten i 2–3 cm långa bitar.
  4. Stek chili och ingefära i 1/2 dl olja under omrörning 1–2 min. Tillsätt salladslök och sichuanpeppar. Stek under omrörning 1 minut. Rör ner  chilibönpastan. Tillsätt vatten, socker, soja och fond. Låt koka upp, lägg ner köttet. Låt sjuda ca 2 min. Häll grytan över böngroddar och svamp. Garnera med koriander. Servera med ris.

Recept: Ylva Porsklev

Att dricka till flankstek från Sichuan

Till denna rätt som har lite chilihetta passar öl med balanserad beska allra bäst. Om man vill servera vin passar vin med någon druvsötma. Rättens kryddning upplevs som något mildare liksom vinets sötma.

Sigtuna Lager Organic, Sverige, 19:90 kr (33 cl).
Ljust lageröl i ganska smakrik stil med drag av bröd, örter och en integrerad beska.

Hittar du inte just denna öl på ditt Systembolag så kan du be personalen hjälpa dig att finna ett liknande.

 

KINESISKT RISVIN: Används flitigt i det kinesiska köket, både i marinader och till matlagning. Går ibland att köpa i butiker med asiatiska livsmedel. Det går utmärkt att använda torr sherry istället. (Den är även god att till exempel smaksätta fisksoppa med. Eller att dricka som aperitif. )

TORKADE KINESISKA CHILIFRUKTER (TIANJIN): Finns i butiker med asiatiska livsmedel. Används oftast hel eller i stora bitar i kinesisk matlagning. Det är en stark chili, men man behöver inte äta själva frukten. Steker man den i olja utsöndrar den smak i fettet som ger behaglig hetta till maten. Går även utmärkt att byta ut mot till exempel chili flakes.

CHILIBÖNPASTA (doubanjiang): Används flitigt i matlagning från Sichuan (region i Kina). Görs på chili och salta, fermenterade bönor och har en unik smak som är svår att ersätta. Finns i butiker med asiatiska livsmedel.

SICHUANPEPPAR (kan även heta sechuanpeppar): Används i kinesisk matlagning. De små frukterna är inte släkt med peppar utan kommer från en vinruteväxt som är släkt med citrus. Sichuanpeppar har toner av cit-rus och sandel och innehåller även en molekyl som gör att tungan pirrar och känns bortdomnad när man äter den. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker och butiker med asiatiska livsmedel.

Recept från