Shortbreadkaka med bär och sabayonsås

En riktig höjdardessert som är svår att motstå. Den är både vacker
och god och kan förberedas i god tid. Själva kakorna kan bakas långt
i förväg och förvaras i burk med lock. Observera att kakorna blir fler
än vad fyllning och sås räcker till. Kakorna är perfekta att spara till ett annat tillfälle.

Shortbreadkaka med bär och sabayonsås Receptbild - Allt om Mat
Bo Ingvar Jönsson

Shortbreadkaka med bär och sabayonsås

Ingredienser 10 kakor

0,5 krm salt
125 g smör, kallt
0,75 dl strösocker
1 msk vatten, kallt
2 dl vetemjöl
1 dl rismjöl
Tillbehör till 6 kakor
6 st jordgubbar, färska
1 dl blåbär, färska
2 dl hallon, färska
100 g vit choklad
Sabayonsås till 6 pers
0,75 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
3 st äggulor
0,5 st vaniljstång
0,5 dl citruslikör, t ex triple sec

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Kör snabbt ihop mjölsorter, socker, salt och smör till en smulig deg och tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Lägg den svalt 15 min. Kavla ut och ta ut ganska stora cirklar. Sockra på dem.
3. Sätt in kakorna mitt i ugnen och minska värmen till 175°. Grädda kakorna ca 12-15 min eller tills de är guldgula.
4. Smält den vita chokladen och pensla kakorna. Garnera med bären medan chokladen är mjuk. Detta bör göras samma dag som de ska ätas.
5. Sabayonsås: Vispa samman äggulor, socker, likör och grädde i en kastrull. Snitta och skrapa ur kornen från vaniljstången däri och lägg i vaniljstången. Sjud under vispning tills såsen tjocknar. Fortsätt vispa och kyl kastrullen i vattenbad. Ta upp vaniljstången
6. Servera en kaka till var och en med lite sabayonsås. Pudra över florsocker och garnera eventuellt med citronmeliss. De överblivna kakorna förvaras i burk med tättslutande lock.

Recept från