En stor och härligt doftande paj som räcker till många små bitar. Det perfekta tilltugget på mingelbuffén. Har du tillgång till kantareller blir det extra gott.

För 50 bitar

Ingredienser

6 dl vetemjöl
250 g smör
3 msk vatten kallt

Fyllning:

6 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 kg svamp champinjoner eller kantareller
2 msk smör
1 tsk timjan
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
6 ägg stora
2,5 dl kesella
3 dl vispgrädde
0,5 dl torr sherry
3-4 dl ost riven. t ex västerbotten (ca 100 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Sherrydoftande svamppaj

  1. Pajdeg: Häll mjölet i en matberedare, lägg i smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en fast deg.
  2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 35×40 cm. Tryck eller kavla ut degen i långpannan. Använder du kavel är det enklast att kavla mellan två bakplåtspapper. Ställ pajbotten kallt ca 30 min.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken. Ansa och skär svampen i bitar, inte för små.
  4. Fräs först löken mjuk i smör i en stor stekpanna. Lägg i svampen och fräs tills vätskan kokat in. Rör om då och då.
  5. Smaka av med timjan, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  6. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  7. Vispa samman, ägg, kesella, grädde, sherry, ost, salt och peppar i en skål. Vänd ner svampen och häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills äggstanningen stannat och pajen fått lite färg.
  8. Låt pajen svalna och förvara den kallt. Skär i bitar inför serveringen.