Recept på Shepherd’s Pie. Långkokt lammgryta som gratineras i ugnen med ett täcke av potatis- och palsternacksmos. Grytan kan med fördel kokas dagen före.

För 6 personer

Ingredienser

600 g lammkött, t ex av steken
2 gula lökar
200 g rotselleri
2 morötter
3 msk smör
4 msk tomatpuré
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 burk krossade tomater (400 g)
4 dl vatten
1 msk hackad timjan
2 lagerblad

Mos

700 g potatis
300 g palsternacka
2 dl mjölk
3 msk smör
1 äggula
1 1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Garnering

1/2msk+1 msk hackad timjan
1/2 tsk flingsalt
1/2 krm nymald svartpeppar

40 min + 1 1/2 h koktid + 25 min i ugn

Shepherd’s Pie

 

  1. Putsa och skär köttet i bitar, ca 3 x 3 cm. Skala och hacka löken. Skala och skär selleri och morot i små tärningar.
  2. Bryn kött och rotfrukter i omgångar i smör i en stekpanna. Tillsätt tomatpurén och låt den bryna med ca 1 minut. Krydda med salt och peppar. Lägg över undan för undan i en gryta.
  3. Tillsätt krossade tomater, vatten, timjan och lagerblad i grytan. Låt puttra under lock  tills köttet är riktigt mört, ca 1 1/2 timme.
  4. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten i en kastrull tills de är mjuka. Häll av vattnet och mosa rotfrukterna med en slev eller trägaffel. Tillsätt mjölk, smör och äggula. Vispa till ett mos med el- eller ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 250°. Fördela grytan i en ugnssäker form eller portionsformar. Täck med mos. Strö över 1/2 msk timjan, flingsalt och peppar. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Strö över 1 msk timjan och servera.
Fler recept med: Övrigt