Shakshuka – recept på en perfekt frukost- och brunchrätt

Shakshuka är en underbart god äggrätt som ofta äts till frukost i Mellanöstern. Den finns i ett otal varianter och du kan göra den efter din egen smak. Gillar du inte spiskummin så bara uteslut det. Här har jag gjort en ganska enkel version med kryddor som ofta redan finns hemma. Shakshuka garneras med persilja, men eftersom jag älskar koriander tar jag det istället. På sommaren när du får tag på fina tomater kan du använda färska. På vintern blir den godare med hela konserverade. Servera gärna med pita eller något gott surdegsbröd att suga upp den kryddiga tomatsåsen med.

30 minuter

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en kastrull eller stekpanna. Hacka tomaterna och ta bort stjälken.
  2. Häll tomaterna i pannan och tillsätt tomatpuré, paprikapulver, chiliflakes, strösocker, svartpeppar, spiskummin, cayennepeppar och salt. Låt koka ihop i 10 minuter.
  3. Knäck i äggen och täck pannan med lock eller folie. Låt puttra 7 minuter.
  4. Toppa med smulad fetaost och färsk koriander, eller persilja om du gillar det bättre!

(Rätten finns också i nordafrika där den kallas chakukka.)

Recept från