Shabu shabu – buljongkokt kött och grönsaker

Måltiden avslutas med buljongkokt kött och grönsaker med smakrika tillbehör. Detta kan också serveras som en hel måltid i sig. Buljongen sätts fram på bordet över en värmekälla så att var och en själv kan koka grönsaker och kött, doppa detta i shabu shabusås och sedan äta det med pinnar ur sin risskål.

1. Skär salladskålen i bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda skivor. Skär ett kryss i hatten på shiitakesvamparna.
2. Lägg glasnudlarna i kokande vatten och koka 2-3 min.
3. Skär tofun i kuber. Riv några matskedar rättika (mosig) och lägg den i en liten serveringsskål. Gör tre hål i resterande rättika
med en ätpinne. Klyv pepparfrukten, skrapa ur kärnorna och skärden i remsor. Stoppa in dessa i hålen i rättikan med hjälp av ätpinnen. Riv nu ytterligare några matskedar rättika (så blandas chilismak i rättikan) och lägg upp i nästa serveringsskål. Detta är för att man ska kunna välja mellan stark och svag smaksättare. Gräslöken läggs i en tredje skål.
4. Lägg upp alla grönsaker, tofu, koriander, glasnudlar och svampar i vackra högar på ett fat.
5. Lägg upp köttet i solfj ädersform på ett annat fat.
6. Häll upp de två sorternas shabu shabu-såser i var sin skål.
7. Buljong: Koka upp vattnet med en bit kombu i, plocka ur algen när det kokat upp.
8. Ställ fram allting på matbordet: Buljongen med sin värmekälla
(t ex fonduegryta). De två såserna som ska smaksättas med rättika eller gräslök. Och slutligen grönsakerna.
9. Nu tar var och en sina ätpinnar, tar lite av varje från grönsaksfatet, lägger i den heta buljongen och tar upp dem vartefter de kokar mjuka. Så doppar man i sojan som smaksatts med rättika och gräslök. Sedan doppar man en skiva entrecôte i buljongen – när den blivit grå är den färdig att ta upp och doppa i sesamsåsen. Som tallrik har man sin skål med ris.
10. När allt är uppätet dricker man upp den fantastiska buljongen som är kvar i grytan.

Recept från