Sesamhalstrad salmalax med sesam- och ingefärsdressing

Recept på sesamhalstrad salmalax med sesam- och ingefärsdressing. Snabbfixad och underbart god rätt som funkar lika bra som plockmat som till förrätt. Dipp-såsen kan göras dagen före servering.

För 6-8 personer på buffé:

Ingredienser

225 g salmalax
2 msk sesamfrön svarta
2 msk sesamfrön vita
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Dippsås:

1 salladslök
3 msk soja japansk
3 msk risvinäger
1 msk farinsocker
1 msk ingefära finriven
0,5 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön rostade

Garnering:

små skott eller krasse

Tillbehör:

wasabi
gari

15 minuter

Sesamhalstrad salmalax – gör så här:

  1. Dippsås: Ansa och strimla salladslöken. Blanda alla ingredienser till dippsåsen och rör tills sockret lösts upp.
  2. Blanda svarta och vita sesamfrön med salt och peppar på en tallrik. Rulla laxen i blandningen och halstra den runt om på riktigt hög värme ca 1 minut.
  3. Skär laxen i skivor och garnera med skott eller krasse. Servera den tillsammans med dippsås, wasabi och gari.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette