Sesambakad laxbit med rödlök, tomat & apelsinsmör

Det enklaste sättet att tillaga en bit lax lär du dig i det här receptet som också bjuder på färgstarka tillbehör och en liten sås som ger
smak åt hela rätten.

1. Sätt ugnen på 150° och förbered tillbehören. Skrapa och koka potatisen, skölj och torka salladen och lägg upp ett snyggt blad och lite strimlad sallad på portionstallrikar.
2. Skala löken, men skär av den sparsamt vid rotfästet så att den kan skäras i 6-8 klyftor som håller ihop. Skär tomaterna i liknande klyftor och skala och finhacka ingefäran. Värm en rymlig stekpanna
med en smörklick och börja steka lökklyftorna.
3. Ställ laxbitarna med skinnsidan ner på en lättsmord plåt. Salta, peppra, strö över sesamfrö och baka laxen mitt i ugnen 10-12 min tills den "stannat" och är nätt genomkokt.
4. Vänd lökklyftorna och lägg även med tomatklyftorna. Salta och stek tills de mjuknat. Fördela därefter upp grönsakerna på tallrikarna.
5. Rör ner ingredienserna till apelsinsmöret i pannan efter grönsakerna. Ge det hela ett uppkok så att det blir en simmig sås.
6. Lägg upp laxbitarna på grönsakerna. Vill du göra det bekvämt att äta och ha laxen skinnfri kan laxköttet lätt lossas från skinnet med stekspaden när man tar den från plåten. Droppa slutligen apelsin-smöret runt portionen och servera därtill färskpotatisen med en smörklick.

Recept från