Recept på sesam- och chilidressad tofu med nudlar. Kimchichili finns i butiker med koreansk mat. Alternativet är  chilipulver, gärna grovmalet. Vi har använt silken firm tofu, men även den fastare, extra firm, går att använda.

För 4 personer

Ingredienser

150 g shiitakesvamp eller 50 g torkad och blötlagd
1msk+1msk+2 msk rapsolja
2 krm salt
350 g äggnudlar
150 g rödbetsskott
150 g skalade sojabönor
1 paket tofu, silken firm (400 g)
1 1/2 dl durumvetemjöl

Sesamchilisås

1 vitlöksklyfta
1 msk rostade sesamfrön
3 msk ljus sojasås, t ex Kikkoman
1 msk rostad sesamolja
1 tsk riven ingefära
2 tsk kimchili eller grovmalet chilipulver
1 tsk ljus sirap
2 salladslökar

30 min

Tofu med nudlar — gör så här:

  1. Sås: Skala och stöt eller mosa vitlöken i en mortel. Tillsätt sesamfröna och stöt dem med vitlöken. Blanda ner soja, sesamolja, ingefära, kimchichili och sirap. Strimla salladslöken. Blanda ner den i såsen. Späd ev med lite vatten, såsen ska vara ganska tjock och trögflytande.
  2. Skiva och stek svampen i 1 msk olja 3–5 min, tills den blir knaprig. Salta.
  3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Woka eller fräs hastigt nudlar med rödbetskott och bönor i 1 msk olja. Håll varmt.
  4. Skär tofun i 2×4 cm stora kuber. Vänd dem i mjöl. Stek dem försiktigt på medelvärme i omgångar i 2 msk olja 2–3 min på varje sida. Servera med chilisås, nudlar och svamp.
Fler recept med: Övrigt