Den senapspanerade laxen lagas alltid till påsk hemma hos Mari. Men den smakar precis lika gott andra tider på året. Vill man minska lite på fettet kan vispgrädden i såsen ersättas med matlagningsgrädde. Då kan såsen behövas redas med lite Maizena majsstärkelse.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g laxfilé skinn- och benfri
3 msk senap
1 msk ströbröd
1 tsk salt
2 msk smör smält

Sås

1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Tillbehör

4 potatis kokt
1 pkt sparris

20 min + 20 min i ugn

Senapspanerad lax med röd vinsås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen i en ugnssäker form. Bred på senap, strö på ströbröd och salt. Droppa över smält smör. Baka laxen mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Blanda samtliga ingredienser till såsen utom smöret. Låt såsen koka ihop till simmig konsistens. Rör ner smöret för att få såsen blank och fin.
  3. Servera laxen med sås, kokt potatis och sparris.