Senapsgriljerad lax

Recept på senapsgriljerad lax. Prova senapsgriljerad lättrimmad lax istället för skinka. Laxen kan serveras varm eller kall.  

För 12 personer på julbord:

Ingredienser

800 g laxfilé ,med eller utan skinn
2,5 msk salt
2 msk strösocker

Griljering:

0,5 apelsin
2 äggulor
1 msk ströbröd gärna glutenfritt
1 msk pepparrot riven
1 msk rårörsocker
2 tsk senapspulver Colman’s
1 tsk ingefära mald
1 krm salt

Garnering:

riven pepparrot
rivet apelsinskal
bladpersilja

15 minuter + 6 timmar i kyl + 15 minuter i ugn

Senapsgriljerad lax – gör så här:

  1. Ansa laxen fri från ben och hinnor. Gnid in den med salt och socker och lägg den i kylen ca 6 timmar, så att den blir lättrimmad.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda  apelsinskal, äggulor, ströbröd, pepparrot, socker, senapspulver, ingefära och salt .
  3. Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper. Torka av den med hushållspapper. Bred ut griljeringen så det täcker hela laxen.
  4. Griljera laxen mitt i ugnen ca 15 min, men håll den under uppsikt så att den inte blir för brun. Servera laxen varm eller kall. Garnera med pepparrot, apelsinskal och persilja.

Recept av Henrik Eriksson Falkman

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax, Övrigt