Semmelkladdkaka

Recept på semmelkladdkaka. Två klassiker i ett – semla och kladdkaka. Ingredienserna körs snabbt ihop i en matberedare, men det går bra att använda händerna och en visp eller slev istället.

För 10 bitar

Ingredienser

150 g smör
3 st ägg
150 g mandelmassa
1 ½ tsk nystötta kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl

Topping

2 dl vispgrädde
flagad, rostad mandel

15 min + ugn

Semmelkladdkaka — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Arbeta in äggen, ett i taget, i mandelmassan, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop.

  2. Häll smeten i en smord form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten, ca 24 cm i diameter.  Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakan kallna och eventuellt stelna lite i kylen om du inte vill ha den alltför rinnig.

  3. Topping: Vispa grädden fluffig, men inte för fast, och bred över kakan. Strö över flagad mandel.

 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Bakning, Efterrätt och dessert