Baka läckra semlor till fettisdagen

Vetebulle, mendelmassa och fluffig grädde – den perfekta treenigheten.

Semlor recept

Recept på semlor

Ingredienser 30 semlor

Semlor
50 g Jäst för söta degar
3 dl mjölk (3 %)
150 g smör, rumsvarmt
3/4 dl vit sirap
3/4 msk stött kardemumma
2 krm salt
9-10 dl vetemjöl special (540-600 g)
Mandelmassefyllning
3 bittermandlar
1 äggvita
2 msk vatten
2 dl strösocker
200 g sötmandel
Pensling
1 ägg
Topping
5 dl vispgrädde
Garnering
florsocker

Tillagning: 30 min + 30 min +50 min jäsning + 10 min i ugn

Semlor recept

 

1. Smula jästen i en bunke och häll över den kalla mjölken. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt smör, sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakning.

2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, 12–15 min i hushållsmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

3. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt. Låt jäsa övertäckta ca 50 min.

4. Fyllning: Skålla och skala mandeln. Torka den på handduk. Mixa mandeln fint i en matberedare. Tillsätt sockret, lite i taget. Riv ner bittermandlarna. Tillsätt äggvita och vatten under mixning. Mixa till en slät massa.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna runt om med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.

6. Vispa grädden till ett fast skum. Fyll den i en spritspåse med krusig tyll.

7. Skär locket av semlorna. Klicka mandelmassa på underdelen. Spritsa grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler