Semlor klassiska

Recept på klassiska semlor. En fluffig och saftig bulle med bra kardemummasmak är god start på den perfekta semlan. Att baka och jäsa degen i två delar ger saftiga semlor. Semmelreceptet är inspirerat av konditoriet Vetekatten i Stockholm.

Ingredienser 25 semlor

Fördeg semlor
50 g jäst
2,5 dl standardmjölk, rumstempererad
1,25 dl strösocker
350 g vetemjöl
3 tsk nymalen kardemumma
Andra degen
200 g smör, rumstempererat
2,5 dl standardmjölk, rumstempererad
2 tsk salt
2,3 dl strösocker
1 ägg, till pensling
750 g vetemjöl
Fyllning till 4 semlor
florsocker
80 g mandelmassa
1,5 msk standardmjölk
vispad grädde
lite innanmäte från semlorna
80 g mandelmassa
Servering
eventuellt varm standardmjölk

Semlor klassiska

1 Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt socker, mjöl och kardemumma och arbeta till en elastisk deg i cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar cirka 40 minuter på en varm plats.
2 Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med övriga ingredienser till den jästa fördegen. Arbeta degen elastisk i cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter gör hand. Gärna längre. Täck över med plastfolie, låt jäsa i ca 45 minuter.
3 Arbeta ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i cirka 25 småbitar. Rulla ut varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna glest på klädda plåtar, täck över och låt jäsa i cirka 30
minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
4 Pensla de jästa bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 8–10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
5 Skär av ett lock på bullarna. Lägg locken åt sidan och gröp ur bullens innanmäte med en gaffel. Lägg cirka en fjärdedel av detta i en bunke. Riv mandelmassan och blanda samman med innanmäte och mjölk till en slät massa. Fyll semlorna. Toppa med vispad grädde, sätt på locken och pudra över florsocker. Servera eventuellt som hetvägg, det vill säga i en djup tallrik med het standardmjölk.

Recept från