Scotch eggs

Scotch eggs finns alltid att köpa i charkdiskarna i Storbritannien. De är ett praktiskt snabbmatsalternativ och går att äta kalla eller varma. De är också populära som en del av bufféer. Äggen är vanliga kokta ägg som bakas in i en köttfärsblandning, dubbelpaneras och steks eller friteras. Jag har valt att steka dem i olja och sedan låta dem gå färdigt i ugn. Den som vill ha hårdkokta ägg kokar sina ägg längre än de sju minuter jag angett här. Ett helt löskokt ägg blir däremot för svårt att hantera så något mittemellan blir bäst. Scotch eggs är en praktisk picknickrätt att ta med och servera med sallad och bröd. De kan förstås även serveras precis nygjorda och fortfarande varma.

1. Koka äggen 7 minuter. Spola dem i kallt vatten och skala dem.
2. Blanda samman färs, salt, sambal oelek, riven lök och
maizena. Baka in varje kokt ägg i ett jämnt lager färs.
3. Sätt ugnen på 200°. Värm olja i en stekpanna. Rulla
färsbollarna först i vetemjöl, doppa dem i uppvispat ägg
och rulla dem därefter i ströbröd.
4. Stek dem på medelgod värme så de får fin färg runtom
och lägg dem i en ugnssäker form. När alla bollarna är stekta kan de steka färdigt ca 10 minuter mitt i ugnen.
5. Servera äggen delade och ljumma eller kyl och ta med
dem som picknickmat serverade tillsammans med en sallad.

Recept från