Gott grundrecept på scones. Ha gärna i lite finrivet äpple vilket gör sconesen saftigare.

För 1 12 scones

Ingredienser

Scones

4 dl vetemjöl (240 g)
1 tsk bakpulver
1 msk socker
1/4 tsk salt
50 g smör
1 litet äpple, finrivet
1 1/2 dl mjölk
1 ägg

25 min

Scones grundrecept – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° (180° i varmluftsugn).
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt 
i en skål.
  3. Skär smöret i mindre bitar och smula 
ner det i bunken med mjölade fingrar.
  4. Skala och finriv äpplet. Blanda med mjölken och tillsätt till mjölblandningen.
  5. Platta ut degen på mjölad bänk (ca 2 cm tjock). Ta ut scones med ett glas (ca 5 cm i diameter för 12 bitar) eller skär bitar med mjölad kniv.
  6. Lägg sconesen på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Baka mitt i ugnen 12–15 min. Servera.


Låt sconesen svalna och servera ljumna eller rumstempererade. Scones bör ätas samma dag som de bakas men går även bra att frysa.

Tips! Degen till scones och andra bakpulverbröd ska röras ihop snabbt eftersom man inte vill att mjölet ska bilda glutentrådar; då blir brödet kompakt och segt med smala luftrör (så kallade musgångar) i inkråmet istället för poröst med kort konsistens.

Fler recept på scones:

Här nedan hittar du fler goda recept och variationer på scones. Om du inte får nog – titta gärna in på vår systersajt tidningen Hembakat för ännu fler sconesrecept!