Smakrikt kallt tillbehör som passar till det mesta, där inte grädd- eller mejeribaserade såser ingår. Ett härligt sällskap till lax. Gravad, rimmad, rökt, stekt, kokt eller grillad. Beräkna 2-3 dolmar per person, beroende på vad som serveras till.

För 12 st

Ingredienser

6 savojkålsblad stora

Fyllning:

2 msk pinjenötter
250 g kesella 10 %
2 msk sweet chili sauce
1,5 tsk honung flytande
0,75 msk japansk soja
1 msk färsk ingefära riven
1 vitlöksklyfta pressad
0,5 tsk salt
0,5 msk olja till pensling

1. Skölj kålbladen. Halvera dem längs med bladnerven och skär bort den. Koka bladen i lättsaltat vatten 1-2 min. Spola dem i kallt vatten och låt dem rinna av noga på hushållspapper. Vänd bladen, så att baksidan med alla nerver kommer uppåt.
2. Fyllning: Rosta pinjenötterna utan matfett i torr het stekpanna. Låt svalna och hacka dem grovt.
3. Blanda kesella, pinjenötter, sweet chili sauce, honung, soja, ingefära och vitlök. Smaka av med salt. Fyllningen behöver en viss sälta för att balansera syran i kesellan.
4. Bred ut fyllningen på bladen och rulla ihop. Låt stå svalt till serveringen. Strax före serveringen penslas dolmarnas ovansida med olja.

Fler recept med: Grönsaker, Smalt, Smårätter, Vegetariskt