Satay med jordnötssås

Grillspett med jordnötssås är alltid lika populärt. Köttet kan vara kycklingfilé, fläskfilé eller oxfilé. Det Skärs i tunna strimlor och får ligga i en marinad. Vår lättgjorda jordnötssås kan göras mer eller
mindre het beroende på hur mycket currypasta du tillsätter. Såsen kan göras helt klar dagen innan; den blir bara godare när den får stå och mogna.

Satay med jordnötssås Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Satay med jordnötssås

Ingredienser 6 person(er)

800 g fläsk-, ox- eller kycklingfilé
Tillbehör
, jasminris, sallad
Marinad
1,5 tsk svartpeppar
2 msk fisksås
2 msk citron, pressad
4 msk neutral olja
2 msk råsocker
2 tsk thai red curry pulver, (Kockens)
Jordnötssås
1 msk fisksås
1 msk citron, pressad
1 msk råsocker
400 ml kokosmjölk
100 g jordnötter, finhackade
4 tsk currypasta, räd

1. Skär köttet i ca 10 cm långa bitar och Skär sedan varje bit i ca 6 strimlor. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner köttet däri minst 1 timme i rumstemperatur men gärna längre upp till ett dygn i kylskåp.
2. Sås: Finhacka jordnötterna gärna i matberedare. Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker, citron, fisksås och jordnötter. Låt sjuda men inte stormkoka utan lock ca 40 minuter.
3. Blötlägg gärna träpinnarna ca 30 min i kallt vatten. Sätt ugnen på grill 250°.
4. Trä upp köttet på spetten. Grilla det högt uppe i ugnen ca 4 min på var sida.
5. Servera med ris och sallad.

Recept från