Till sashimi är det viktigt att laxen är alldeles pinfärsk.

För 24 bitar

Ingredienser

500 g laxfilé (som varit fryst minst 2 dygn)

Marinad:

0,5 dl öl mörkt (t ex porter)
2 msk teriyakisås
2 msk soja japansk
0,5 msk sesamolja
1 krm ingefära mald
1 msk lime pressad

Sallad:

1 msk sesamfrön + 1 msk sesamfrön
250 g rättika
0,5 msk sesamolja
1 msk lime pressad
2 krm salt

Tillbehör:

8 bröd skivor mörkt osötat grovt
1 msk soja japansk

1. Skär laxen i bitar som är ca 2 x 4 cm.
2. Blanda öl, teriyakisås, soja, sesamolja, ingefära och limesaft i en bunke.
3. Lägg laxen i marinaden och  och marinera 6-8 timmar i kylen.
4.  Sallad: Rosta sesamfröna i torr stekpanna, passa noga. Finstrimla rättikan, gärna med mandolin, och strimla sedan skivorna. Blanda rättika med sesamolja, limesaft, 1 msk rostade sesamfrön och salt.
5. Kantskär brödet och skär det i 4 x 4 cm stora bitar. Fördela sallad och lax på bröden. Strö över rostade sesamfrön och droppa soja över.