Samosas. Dessa friterade snacks äts i hela Indien. I söder fylls de med kött, i norr med grönsaker, och under högtiden Diwali fylls de ofta med söta fyllningar.

För 18 bitar

Ingredienser

300 g potatis
2 dl ärter gröna (100 g)
5 vitlöksklyftor
1 chili grön
1,5 msk korianderfrön
3 msk rapsolja
1,5 msk ingefära hackad, färsk (15 g)
2 tsk koriander mald
0,75 tsk spiskummin mald
0,5 tsk fänkål mald
2 krm svartpeppar nymald
2 msk vatten
4 msk koriander hackad
0,5 tsk salt
6 filodeg ark (24 x 38 cm)

Att fästa ihop degen med:

2 msk vatten
2 msk vetemjöl

Till fritering:

5 dl rapsolja

Recept: Samosas

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i saltat vatten,  10-15 min. Låt rinna av och svalna.
  2. Koka ärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av. Mosa potatisen grovt och blanda i ärterna.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Krossa korianderfröna.
  4. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i korianderfröna. När de börjar fräsa tillsätts vitlök, chili och ingefära. Låt fräsa 2 min. Tillsätt de malda kryddorna och vatten. Låt fräsa 3-4 min. Häll fräset över potatisröran. Blanda i koriander och smaka av med salt.
  5. Lägg filodegsarken dubbla och skär dem i 6 rutor vardera, ca 8 x 19 cm. Vik ihop degen enligt bildbeskrivning. Blanda vatten och mjöl. Fäst ihop den öppna sidan med lite av blandningen. Lägg samosas undan för undan under en fuktig kökshandduk.
  6. Hetta upp olja till 180° i en fritös eller gryta. Fritera tre samosas åt gången ca 3 min. Låt dem rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Servera samosan varm tillsammans med koriander- och myntadipp.