Sambosa, etiopiska piroger

Små piroger med köttfärs och kryddor kan ligga färdiga insvepta i plast i kylen för att friteras strax för servering. Degen är som spring roll pastry, som finns att köpa i asiatiska affärer för den som vill underlätta för sig själv. Jemila tycker dock att hemgjort blir godare.

Ingredienser 24 st

Deg
3 krm salt
smör, smält, till pensling
3 dl vatten
6 dl vetemjöl, 360 g
5 dl olja, till fritering
Fyllning
1 st purjolök
2 msk olja
2 tsk kummin, mald
400 g nötfärs
1 st hönsbuljongtärning
1 st äggvita
1 st grön spansk pepparfrukt, urkärnad och hackad

1. Blanda mjöl, salt och vatten och arbeta till en fast deg, gärna i matberedaren.
2. Dela degen i 12 lika stora delar. Rulla till bollar och kavla ut dem något till en rundel. Pensla en aning smält smör på hälften av rundlarna. Lägg en rundel över och kavla samman till tunna runda kakor, stora som botten på en stekpanna. Lägg dem efterhand under plastfolie så att de inte torkar.
3. Hetta upp en stekpanna med beläggning och grädda kakorna först på ena sidan tills de blir genomsynliga, ca 30 sekunder, och därefter snabbt på den andra. Sära försiktigt på kakorna och lägg dem åter igen i en plastpåse.
4. Fyllning: Skölj och strimla purjolöken. Fräs den mjuk i oljan, tillsätt köttfärsen och fräs tills färsen är genomstekt. Smula i buljongtärningen och smaka av med kummin och hackad peppar.
5. Ta fram kakorna, skär dem en och en i 7 cm breda remsor. Forma en tratt eller strut, och fyll den med köttfärs, tryck till och fortsätt vika tills ett trekantigt paket bildas. Se till så att inga hål bildas i hörnen. Fäst kanten med uppvispad äggvita. Lägg paketen efterhand på en tallrik och täck med plastfolie.
– Hit kan förberedas dagen innan –
6. Fritering: Hetta upp oljan i en stekpanna till 190°. Fritera paketen gyllenbruna på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Recept från