Detta är en het men inte alltför stark gryta med lätt röksmak. Grytan är obrynt, vilket gör den snabb och lätt att laga även till många. Skär köttet i ca 1x3 cm strimlor. Större bitar gör att grytan får längre koktid och blir svårare att servera och äta. Har man inte stora grytor går det bra att dela upp grytan i 2-3 omgångar. En halv sats lagas i en 8-liters gryta.

För 50 person(er)

Ingredienser

6 kg nötkött benfritt, (högrev eller bog)

Marinad

2 tsk svartpeppar mald
1 dl spiskummin mald
12 vitlöksklyftor pressade
4 dl kinesisk soja
4 msk habanero chilisås (Santa Maria)

Sås

8 gula lökar hackade
50 g smör
3 kg tomater krossade
8 köttbuljongtärningar
1 tsk cayennepeppar
2 fajita marinade smoke taste (santa mari 2 påsar (Santa Maria)
8 dl crème fraiche

Garnering

bladpersilja
paprikaringar i olika färger

Salsagryta (Cocidos de Salsa)

1. Skär köttet i 1×3 cm stora strimlor. Blanda samman marinaden. Lägg ner köttstrimlorna i marinaden och låt stå kallt ca 1 timme.
2. Stek den gula löken i smör i en stor gryta. Tillsätt de krossade tomater, buljongtärningar, cayennepeppar och fajita marinad. Blanda och koka upp.
3. Lägg ner lite kött åt gången så att grytan hålls kokande. Låt sjuda 60-90 minuter beroende av köttets mörhet och strimlornas storlek.
Tillsätt crème fraiche och koka upp igen. Smaka av om det behövs salt och peppar. Garnera med paprikaringar och bladpersilja.