Saftigt vörtbröd

Recept på saftigaste vörtbrödet till jul. Bakas med en fördeg, och inte för mycket av vare sig jäst, mjöl eller kryddor. Mjölmängden kan variera beroende på mjölsort och om det är stenmalet eller ej.

Annonsen laddas.

ca 7 timmar

Saftigt vörtbröd

 

  1. Fördeg: Rör ihop ingredienserna till fördegen till en lös deg. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur eller lite varmare (t. ex. över ett element) 4–6 timmar. Den ska jäsa upp och bli pösig och bubblig.
  2. Deg: Värm julmusten till 37°. Blanda ut jästen i musten. Tillsätt reduktionen av must och porter eller vört samt honung, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Den sista decilitern vetemjöl arbetas in efter hand om degen verkar lös.
    Tillsätt fördegen. Arbeta degen ca 10 minuter för hand eller 5 minuter på låg hastighet i hushållsassistent. Låt den vila ca 15 minuter innan kryddor och salt blandas ner. Arbeta därefter degen ytterligare 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 250°. Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Dela den i två delar. Platta ut delarna. Vik och rulla ihop till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs limporna under en handduk ca 40 minuter. Sätt in limporna i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda 30–40 minuter. När innertemperaturen är 98° är brödet klart. Låt svalna på galler.

Här hittar du fler goda recept på vörtbröd!

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till ditt bak: Ett fint bakbord hittar du här!

Recept från Allt om Mat