En saftig kaka som passar bäst att servera varm. Muscovadosocker finns numera i de flesta livsmedelsbutiker, men råsocker kan också användas.

För 8 person(er)

Ingredienser

Deg

175 g smör rumsvarmt
2 dl strösocker
1,5 apelsin finrivet skal
2 ägg stora
100 g mandel mald
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Fyllning

250 g krusbär röda eller gröna, snoppade

Täcke

50 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
0,5 apelsin finrivet skal
100 g mandelspån
2 tsk strösocker till garnering
2 dl vispgrädde till servering

30 min + 45 min i ugn

Saftig krusbärs, apelsin och mandelkaka

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm diameter.
2. Vispa smör i en bunke, med elvisp, någon minut. Tillsätt strösockret och apelsinskal. Vispa till fluffig konsistens.
3. Vispa ner äggen ett i taget och rör sedan ner mald mandel och mjölet blandat med bakpulver.
4. Häll smeten i formen, jämna till ytan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min.
5. Fördela krusbären ovanpå kakan och grädda ytterligare 10 min.
6. Smält under tiden smöret till täcket i en liten kastrull. Blanda ner muscovadosocker, rivet apelsinskal och mandelspån. Bred blandningen jämt över kakan. Grädda ytterligare ca 15 min. Prova med sticka i mitten av kakan.
7. Låt kakan svalna i formen 10 min. Strö över lite mer socker. Servera kakan varm tillsammans med en klick lättvispad grädde.