Saftig kardemummakaka är den bästa kakan till kaffefikat! Använd hela kardemumma­kärnor som du mortlar själv, för bäst smak.

För 10-12 bitar:

Ingredienser

1 msk kardemummakärnor
175 g smör rumsvarmt
2 dl strösocker
1 dl kvarg eller filmjölk
3 ägg
4,5 dl vetemjöl (270 g)
1,5 tsk bakpulver

Garnering:

1 msk sötmandel hackad
1 msk pärlsocker

15 minuter + 40 minuter i ugn

Saftig karde­mummakaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt kardemumman i mortel. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i kvarg och ägg, ett i taget. Sikta i mjöl och bakpulver och tillsätt kardemumma. Vänd till en jämn smet.
  2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Strö över mandel och pärlsocker.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35–40 min. Känn med en provsticka så att den är klar. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 min innan den stjälps upp och får kallna på galler.
Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem. Läs mer och köp här. 
Bonniers stora bakbok 2017

 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar