Saftig banankaka med chokladkolatopping

Det här är en ganska mäktig kaka som man inte behöver äta så mycket av, även om det är lätt att man gör det i alla fall! Farligt god.

Saftig banankaka med chokladkolatopping

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Skala och mosa bananerna. Grovhacka ­nötterna. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.

2. Vispa smör och farinsocker ­fluffigt. Tillsätt äggen och vispa kraftigt.

3. Blanda mjöl, bakpulver, bikar­bonat och kryddor och vänd ner det i smeten tillsammans med mosad banan och sirap.

4. Ta undan en tredjedel av smeten i en annan bunke. Blanda ner chokladen i den större smetmängden. Blanda ner valnötterna i den mindre delen smet.

5. Klä en form, ca 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Varva den

ljusa och den mörka smeten i formen och dra sedan en sked eller ­liknande genom smeten så att det blir marmoreringar.

6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills kakan känns torr. Låt kakan svalna i formen och stjälp ­sedan upp den.

7. Chokladkolatopping: Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda ca 5 min på medelhög värme. Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen. Blanda ner den

i såsen och rör tills allt smält. Häll över smeten i en burk. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.

8. Bred toppingen över kakan och servera gärna med vispad grädde. Toppa eventuellt kakan med röda vinbär och pudra över lite florsocker.

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från