Plocka lavendelblommor i juli–augusti och torka dem. Förvara dem sedan i en plåtburk med lock.

För 1 12 bitar

Ingredienser

100 g blandade nötter, pistaschnötter, sötmandel, valnötter
3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl (270g)
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 apelsin, rivet skal

Frosting

100 g smör, rumsvarmt
200 g naturell färskost
1 1/2 dl florsocker
1 lime, rivet skal

Garnering

1 msk torkad lavendelblomma

15 min + 40-45 min i ugnen

1. Sätt ugnen på 175°. Mal nötterna i mandelkvarn eller mixa dem i matberedare. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Blanda nötter, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner smör och mjölk i äggblandningen och vänd sedan ner mjölblandningen i smeten. Rör i apelsinskalet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna.
3. Frosting: Blanda smöret med färskost, florsocker och limeskal. Vispa smeten 2-3 min. Bred frostingen på nötkakan och garnera med lavendel.

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Övrigt