Recept på saft av röda bär. Förvara saften i kylen, då håller den flera månader. Har du inte plats i kylen kan du fylla plastflaskor, men inte ända upp, och frysa in.

För 1-2 liter

Ingredienser

Saft av röda bär

2 kilo röda bär, gärna blandade, t ex jordgubbar, röda vinbär, hallon, körsbär
6 dl vatten
2 krm natriumbensonat

Ca 1 timme

Saft av röda bär

  1. Rensa och kärna eventuellt ur bären och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp. Låt bären sjuda utan lock ca 15 min.
  2. Häll saften i en silduk och låt den rinna av ca 40 min utan att bären pressas, annars blir saften lätt grumlig.
  3. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Rör i sockret och låt saften koka ca 5 min. Skumma väl under tiden. Rör ut natriumbensoaten i lite av den varma saften och rör ner i grytan. Häll saften i varma, väl rengjorda flaskor. Låt saften kallna och förvara den i kylen.