Saffranstårta med citronfrosting och sockrad vinterfrukt

Ljuvligt vacker kaka som imponerar på gästerna. Kakan blir ganska tung och saftig, vilket gör att den håller länge. Gör den gärna någon dag i förväg.

För 1 tårta (ca 10 bitar)

Ingredienser

Tårtbotten:

200 g smör
2 paket saffran (à 1/2 g)
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1 dl finriven morot
2 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl (240 g)
2 tsk bakpulver

Frosting:

200 g naturell färskost
250 g mascarponeost
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron rivet skal
2 msk pressad citron

Garnering:

50 g röda vinbär
5 physalis
3 clementiner
3 färska fikon
florsocker

45 min + 45 min i ugn

Saffranstårta med citronfrosting– gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna.
  2. Stöt saffranet i en mortel med sockerbiten.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör, saffran, riven morot och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och ­bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
  5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser. Bred frostingen fluffigt på kakan.
  6. Sockrade vinbär: Pensla vinbären med äggvita och rulla dem i socker.
  7. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt stelna något.
  8. Skala och halvera clementiner, physalis och fikon. Garnera kakan med frukt, vinbär och sockrade vinbär. Pudra över florsocker.