Saffranssoppa med morotstopping

Recept på saffranssoppa med morotstopping. Toppingen bryter av fint mot den milda saffranssmaken.  

För 4 personer:

Ingredienser

3 potatisar mjöliga
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 paket saffran (1/2 g)
7 dl vatten
2 dl vitt vin torrt, mousserande eller vanligt
2 msk lantbuljongpulver
0,5 tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
1 förpackning vita bönor blandade (380 g)
1 krm svartpeppar nymald

Topping:

4 morötter
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver rökt 
1 tsk salt

40 minuter + 15 minuter koktid

Saffranssoppa med morotstopping – gör så här:

  1. Skala och skär potatis och morötter i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta. Strö över saffranet. Rör ner vatten, vin, buljongpulver och salt.
  2. Lägg potatis och morötter i grytan och koka under lock ca 15 min, tills rotfrukterna mjuknat.
  3. Mixa soppan med mixerstav, låt den gärna ha lite småbitar kvar. Späd med grädde.
  4. Skölj bönorna i kallt vatten. Rör försiktigt ner dem i soppan. Krydda med peppar.
  5. Topping: Skala morötterna och hyvla smala morotsband med skalaren. Skala och finhacka vitlöken. Stek morotsbanden i olja. Pudra över paprikapulver och rör ner vitlök och salt. Stek tills banden börjar bli frasiga.
  6. Servera soppan med den nyfrästa toppingen.

Recept av: Pia Hall