För 4 person(er)

Ingredienser

500 g lax skinn- och benfri
385 g kräftstjärtar i lag 1 burk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
0,5 dl dill hackad
0,5 dl gräslök hackad
1 msk smör

Potatismos med rostad schalottenlök

1 kg potatis mjölig
1 msk smör
3 schalottenlökar
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar nymald

Saffranssås

0,25 g saffran 1/2 paket
1,25 dl torrt vitt vin
0,25 dl vatten
0,75 fiskbuljongtärning
1 dl crème fraiche

Tillbehör

1 röd paprika
200 g sockerärter

1. Skär lax och avrunna kräftstjärtar i små tärningar. Blanda med
salt, peppar, dill och gräslök. Ställ åt sidan.
2. Potatismos: Skala och koka potatisen. Skala och hacka schalotten-
löken fint och fräs den i smöret och låt den bli lite lätt brynt.
Tillsätt mjölken och låt den bli varm. Häll av vattnet på potatisen,
låt den ånga av. Stöt sönder potatisen och späd med den varma
mjölken med löken. Smaka av med salt och peppar.
3. Sås: Stöt saffranet fint och blanda med vin, vatten och buljong-
tärning. Låt koka ihop tills ca 1 dl återstår. Vispa ner crème fraiche
och koka någon minut. Ställ åt sidan.
4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Skär paprikan i bitar.
Koka sockerärterna och paprikan ca 1 minut. Häll av vattnet.
5. Forma 4 "puckar" av lax- och kräftröran med händerna. Stek dem
1-2 minuter på var sida i smör. Värm under tiden sås och mos.
Lägg upp på varma tallrikar och dekorera med sallad.